EK vraj predĺži Španielsku a Francúzsku termín na zníženie deficitu

24.12.2012 Celý región

Madrid 23. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) navrhne poskytnúť Španielsku, Francúzsku a ďalším štátom eurozóny viac času na zníženie rozpočtového schodku na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Informuje o tom agentúra Reuters na základe článku, ktorý v sobotu (22.12.) uverejnili španielske noviny El País s odvolaním sa na vysokopostavené zdroje zo Španielska a Európskej únie (EÚ).

Podľa madridského denníka únia môže Francúzsku predĺžiť o rok, teda do roku 2014, termín na zníženie rozpočtového deficitu na 3 % HDP. A Španielsko by mohlo dostať jeden, prípadne dva roky navyše na konsolidáciu verejných financií.

Francúzska vláda na článok reagovala vyhlásením, že zredukuje schodok v rozpočte na povolenú hranicu do roku 2013 bez ohľadu na to, či jej Brusel termín predĺži, alebo nie. Hovorkyňa EK sa k tomu odmietla vyjadriť.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn minulý mesiac uviedol, že únia sa chystá prehodnotiť fiškálne ciele Španielska vo februári 2013.

Francúzska vláda pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok vychádzala z predpokladu, že výkon ekonomiky stúpne o 0,8 %. Medzinárodný menový fond, ale aj Brusel, sa domnievajú, že je to príliš optimistický odhad.

Horšia situácia je v Španielsku, ktoré sa opäť prepadlo do recesie, v poradí už druhej za tri roky. Hospodárska kríza komplikuje krajine plnenie rozpočtových cieľov. Španielsko už muselo požiadať EÚ o záchranný úver pre banky a finančné trhy predpovedajú, že v priebehu budúceho roka požiada aj o finančnú pomoc na chod štátu.

Prípadné predĺženie termínu na zníženie rozpočtového schodku však musí schváliť nielen komisia, ale aj ministri financií eurozóny. Podľa El País komisia už súhlasila s tým, aby Španielsko tento rok zredukovalo deficit v rozpočte na 7 % HDP namiesto pôvodne plánovaných 6,3 % HDP, a na budúci rok by ho malo znížiť na 6 0, a nie 4,5 %.
 

Vyberte región